WOLCOCON


Rijst

en varianten ervan

Niets is zo eenvoudig als rijst uit de WOLCOCON. Na een 2 tal minuutjes koken, de zak in.  Geen overkoken en aanbranden meer.

BASISRECEPT

  • 1 hoeveelheid droge rijst
  • 1,5 hoeveelheid water
  • zout naar smaak

Doe alle ingrediënten in een kookpot en breng aan de kook.  Laat 2 minuten koken en niet roeren. Doe het deksel op de pot en zet de pot in de WOLCOCON.


Na een uurtje is de rijst perfect.  Laat je de rijst er langer in? Geen probleem, dan blijft deze goed warm en zal niet verder garen.

Tip:

ik meet dit met een grote koffiekop, 1 kop rijst is voldoende voor 2 personen

voor ruim 2 personen

LEKKERE RIJSTSMAKEN

Rijst met ui (en look):

Stoof fijngesnipperde ui in wat olie of boter in de pot gedurende enkele minuten op een laag vuurtje tot zacht en niet bruin. Voeg dan rijst, zout en water toe, breng aan de kook en zet na enkele minuten koken in de WOLCOCON.

Stof een teentje look mee voor extra smaak.

Vervang water door kokosmelk of bouillon


Met specerijen uit het oosten:

Stoof zachtjes in wat olie of boter, een kaneelstokje, gekneusd citroengras, laurierblaadje, kardemompeulen of andere smaakmakers aan om dan mee te koken met de rijst. Heerlijk. Vis de grote grove kruiden nadien uit de rijst.


Pilav rijst met specerijen:

Stoof  1 kleine gesnipperde ui of sjalot, 1 kardemompeul, ½ tl komijnzaadjes, ¼ tl korianderzaden, 1 tl olie of boter,1 kleine kaneelstok, een klein laurierblaadje en ½ tl zeezout gedurende enkele minuten. Voeg rijst toe en laat even meestoven, dan water erbij gieten en aan de kook brengen.

PROBEER DIT EENS

Doe eens iets anders: meng basmati-, thai- en jasmijn-, lang graan en wilde rijst bvb. (geen ronde, sushi-, Griekse, gebroken, kleef-, paëlla- of carolinarijst) De verschillende gaartijden maken niets uit en zo krijg je een speelser effect.  Leuk als je ongekookte rijst restjes wilt verwerken.